Why a glass of red wine is a suitable choice in the conditions of COVID-19
/
/
Why a glass of red wine is a suitable choice in the conditions of COVID-19
Wine glass

Why a glass of red wine is a suitable choice in the conditions of COVID-19

ЗАЩО ЧЕРВЕНОТО ВИНО Е НАЙ-ДОБРИЯТ ИЗБОР

В ситуация на COVID 19

Експерти от Световната здравна организация (СЗО) предупреждават, че твърдият алкохол „безполезна стратегия за справяне“ със стреса от пандемията на коронавирус (COVID 19). Използването на напитка за облекчаване на тревожността може да влоши нещата според д-р Айша Малик, технически служител в отдела за психично здраве и злоупотреба с наркотици на СЗО Европа.

Но като се има предвид, че повечето хора в момента работят от вкъщи и имат не по-малка натовареност спрямо стандартната работна седмица в офис, тогава чаша червено вино може да бъде най-добрият ви избор. Защо? Освен досега разпространените потенциални предимства за здравето на сърцето, ново проучване установява, че пиенето на червено вино е свързано с по-дборото функциониране на чревната ни система.

Когато изследователи от Kings College London изследвали ефекта на бира, сайдер, червено вино, бяло вино и спиртни напитки върху микробиома на червата (GM) на група от 916 жени от Великобритания, те открили, че тези, които пият червено вино, имат по-разнообразен GM, отколкото тези, които не го правят. Този резултат се наблюдава и при други проучвания във Великобритания, САЩ и Белгия.

Микробиомът на червата е екосистемата от микроорганизми, които живеят в червата ни и играят важна роля във всички аспекти на нашето здраве. Счита се, че здравето на микробиома на червата ни оказва влияние върху всичко – от имунитета и възпалението до настроението и психичното здраве.

Д-р Каролайн Льо Рой, първият автор на изследването, казва в изявление, че: „Докато ние отдавна знаем за необяснимите ползи от червеното вино за здравето на сърцето, това проучване показва, че умерената консумация на червено вино е свързана с по-голямо разнообразие и по-здравословно състояние на микробиома на червата, което отчасти обяснява дългогодишните му полезни ефекти върху здравето. “ Една чаша червено вино е достатъчна, за да получите тези ползи за стимулиране на червата.

Винена дегустация-чаша

„Въпреки че наблюдаваме връзка между консумацията на червено вино и микробиотично разнообразие на червата, пиенето на червено вино рядко, като веднъж на две седмици, изглежда достатъчно, за да наблюдаваме ефект“, казва д-р Льо Рой.

„Ако днес в пандемията от COVID 19 трябва да изберете една алкохолна напитка, червеното вино е правилният избор! Все пак се препоръчва да се консумира алкохол с умереност.“

 Коронавирусната епидемия несъмнено е стрес за всички, но на първо място е необходима консултация със специалист, за да се справим с чувствата на стрес и тревожност, вместо да се увеличава приема на алкохол.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.

en_USEnglish