Бел Муж
/
/
Бел Муж
Беж Муж

Бел Муж

БЕЛ МУЖ: вино и ястие, които се привличат

„Бел Муж“ е името на ястие, което е характерно за северозападна България. В различните населени места там, към основната съставка – прясно безсолно сирене, може да се добавят допълнителни съставки, но ние ще ви разкажем, за приготвянето му в гр. Чипровци.

Населението в тази област се нарича торлаци. Името им произлиза от основното им занимание в недалечното минало –  животновъдство или по конкретно, с отглеждането на овце. Има предположения, че то идва от „торло“ – кръгли кошари за стада. Те се хранят предимно с млечни продукти и с по-малко зеленчици.

Едно от характерните ястия е именно „Бел Муж“, за което традицията казва:

По Гергьовден (06 май), овчарите, които доят овцете, отделят млякото, подсирва се, след което се изцежда и вари в бакърен съд. По време на варенето, се добавя и царевично брашно, докато се сгъсти и се отдели мазнина. Тя се използва за лек, докато сгъстената смес се поднася, като ястие на овчарите-косачи по време на коситба и жътва.

Беж Муж

(Статията е подготвена с любезното съдействие на Сийка Тачева, гр. Чипровци – виден културен деец от тази северозапазена област).

 

Насладете се на нашето вино: Бел Муж от изба „Боровица“, което чудесно се съчетава с това ястие или подобни млечни продукти.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Количка

Нямате артикули в количката.

bg_BGBulgarian